2017 ÜNDER GELENEKSEL İFTARI 15 HAZİRAN TARİHİNDE GERÇEKLEŞTİRİLDİ.

15.06.2017 tarihinde ÜNDER derneğinin geleneksel iftar yemeği Yıldız Teknik Üniversitesi Davutpaşa Kampüsü'nde gerçekleştirildi. Yüzlerce seçkin öğretim üyesi katılımıyla gerçekleşen program iftardan sonra dernek başkanı Doç.Dr Muhammet kurulayın konuşmasıyla devam etti. Derneğimizin bir önceki başkanı olan Prof. Dr. Bedri Gencer’in günün anlam ve önemi ile alakalı konuşması ile devam eden programda derneğimizin ilk başkanı Prof. Dr. Şefik Dursun’da  kuruluşundan bügüne gelinceğe kadar derneğin geliştirdiği aşamaladan bahsetti.

Etkinlikle ilgili fotoğraflara ulaşmak için tıklayınız.  Etkinlik videosu için tıklayınız.

ÜNDER Başkanı Doç. Dr. Muhammet Kurulayın konuşması aşağıdadır.

Kıymetli Meslektaşlarım, Üniversite öğretim elemanları dayanışma derneği(ÜNDER) başkanları, yönetim kurulu üyeleri ve çok değerli ÜNDER üyeleri ve ÜNDER dostları, Kıymetli misafirler Hanımefendiler, Beyefendiler
Geleneksel ÜNDER iftarımızda hepinizi Allah’ın selamıyla selamlıyorum, Hoş geldiniz, şeref verdiniz….

Cenab-ı Allah’a şükürler olsun, bu Ramazan Ayı’na da kavuştuk ve şükürler olsun ki soframız yine dostlarımızla ve yine bereketle dolu. Rabbim, tuttuğumuz ve tutacağımız oruçlarımızı kabul buyursun.  Biz, “komşusu açken tok yatan bizden değildir” diyen bir Peygamberin ümmetiyiz. Oruç sadece sabahtan akşama aç kalmak değil; hatırlattığı değerler var. Oruç, insanın kendisini terbiye etmesinin bir yoludur; sabırdır, vefadır, güzel ahlaktır. Bu duygularla karşıladık mübarek ayımızı. Rabbim bayramada kavuştursun İnsaAllah.

ÜNDER olarak geçen ramazandan bugüne alanında uzman Türkiye’de önde gelen insanlar ve bilim adamlarını konuşmacı olarak davet ettik. Üsküdar Üniversitesi Rektörü  sayın  Prof. Dr. Nevzat Tarhan'ın konuşmacı olarak katılımıyla 22 Mayıs 2016 tarihinde “Akademi Dünyasında Liderlik: Klasik, karizmatik ve bilimsel liderliğin akademik dünyasındaki yansımaları” başlıklı bir sunum gerçekleştirdi. Bunun yanında yurtdışı doktora programlarının incelenmesi ve değerlendirilmesi çalıştayı yaptık. Bu çalıştaydan çıkan sonuçları kitapçık şekline dönüştürüp web sitemizde yayınladık.

Ülkemizin birlik ve beraberliğini hedef alarak gerçekleştirilen FETÖ ve destekçilerinin darbe girişimini protesto etmek ve akademi dünyası olarak ülkemizin geleceğine sahip çıkma kararlılığımızı göstermek amacıyla İstanbul’da, akademisyenlerin katılımıyla 20 Temmuz Çarşamba günü Fatih Ali Emiri Kültür Merkezi önünde toplanarak Vatan Caddesi’nde bulunan İstanbul Emniyet Müdürlüğü’ne yürüyüş yapıldı.

22-26 Ağustos 2016 tarihleri arasında, ÜNDER desteğiyle, Y.T.Ü. Davutpaşa Kongre Merkezinde Fen bilimler alanında uluslararası konferans yapıldı. 22 Ekim 2016, Cumartesi sabahı Yükseköğretim Kurulu Üyesi, Galatasaray Üniversitesi Uluslararası İlişkiler Bölümü Başkanı, ve Eski Avrupa Birliği Bakanı, sayın Prof. Dr. Beril Dedeoğlu’nun “ Türkiye'nin gerçekleşen darbe girişimi sonrası uluslararası arenadaki durumu” baslikli konuşması gerçekleştirildi.

23 Ekim 2016 Pazar günü Trabzon’da Yükseköğretim Kurulu Üyesi(YÖK) Sayın Prof.Dr. HüseyinYıldırım’ın konuşmacı olarak katılımıyla“ Yüksek Öğretimde Yeni Gelişmeler ve Üçüncü Nesil Üniversitelere Doğru”  başlıklı bir sunum gerçekleştirmistir.

11 Aralık 2016 Pazar sabahı Sağlık Bilimleri Üniversitesi Rektörü Sayın Prof. Dr. Cevdet Erdöl’ün “Türkiye'nin sağlık alanında yeniden yapılanması: Sağlık Bilimleri Üniversitesi”  konulu sunumunu izledik.

Üniversite Öğretim Elemanları Dayanışma Derneği’nin  (ÜNDER) ve Fatih Sultan Mehmet Vakıf Üniveristesi işbirliğiyle düzenlenen “Anayasa Değişiklikleri Ne Getiriyor?” panelinde hukukçular, anayasa değişikliği teklifini maddeler üzerinden değerlendirildi.

Doç. Dr. Muhammet Kurulay’ın başkanlığında, İstanbul Medeniyet Üniversitesi Hukuk Fakültesi Dekanı Prof. Dr. M. Refik Korkusuz ile Yrd. Doç. Dr. Murat Tümay ve Hukukçular Derneği Başkanı Av. Mehmet Sarı’nın konuşmalarını gerçekleştirdiği panel, akademisyen ve öğrencilerden yoğun ilgi gördü.

Üniversite Öğretim Elemanları Dayanışma Derneği (ÜNDER) ve İstanbul Üniversitesi (İÜ) iş birliğiyle düzenlenen "Anayasa değişiklikleri vatandaş için ne ifade ediyor?" panelinde, anayasa değişikliği referandumu ele alındı. İÜ rektörlük binasında düzenlenen panele, ÜNDER Başkanı Doç. Dr. Muhammet Kurulay, İstanbul Medeniyet Üniversitesi Hukuk Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Refik Korkusuz, Anayasa Hukukçusu Prof. Dr. Ersan Şen ve Anayasa Komisyonu Üyesi AK Parti Çankırı Milletvekili Muhammet Emin Akbaşoğlu, konuşmacı olarak katıldı.

25 Mart 2017  Cumartesi günü  Emekli Öğretim Üyesi Prof. Dr. Cihan  Okuyucu’nun konuşmacı olarak katılımıyla“ Mevlanada insan eğitimi”  başlıklı bir sunum gerçekleştirdi.

Açılış konuşmasını ÜNDER Başkanı Doç. Dr. Muhammet Kurulay’ın yaptığ ve Yükseköğretim Yürütme Kurulu Üyesi Prof. Dr. Mehmet Şişman'ın konuşmaları ile devam eden kongrede akademisyenlerin yükseköğretimde niteliği arttırmaya yönelik önerilerin ve iyi örneklerin paylaşıldığı “Yükseköğretimde Eğitim Araştırmaları ve Uygulamaları Kongresi” Üsküdar Bağlarbaşı Kongre ve Kültür Merkezinde 19-20 Mayıs 2017 tarihinde gerçekleştirildi. Kongre, Üniversite Öğretim Elemanları Dayanışma Derneği (ÜNDER), Fatih Sultan Mehmet Vakıf Üniversitesi (FSMVÜ) ve Marmara Üniversitesi(MÜ) işbirliği ile düzenlendi.

21-25 Ağustos, 2017 tarihleri arasında Bosna Hersek’in başkenti Saraybosna'da Uluslararası Uluslararası Temel ve Uygulamalı Bilimler Kongresi (ICFAS2017) düzenleyeceğiz. Yükseköğretim Kurulu (YÖK) ile işbirliğinde akademide en önemli basamak olan doçentlik şartlarını inceleyen bir çalıştay yapmayı planlamaktayız. Dünyada bu şartlar nasıl? Bu konuda ilgili meslektaşlarımız bize katkı sunarsa memnun oluruz. Ayrıca düzenli programlarımızda devam edecek.

Y.Ö.K’ün son zamanlarda yükseköğretimle ilgili yaptığı yenilikleri takdirle takip etmekteyiz. YÖK’ün bazı yetkilerinin devredilerek, kararlarının dış paydaşlara da açık, daha paylaşımcı bir şekilde alınmasını olumlu karşılamakla birlikte üniversitelere devredilen yetkiyi kimin kullanacağı konusu açıklığa kavuşturulması gerekir kanaatindeyiz. Yine üniversitelerdeki rektörlük seçimlerinin kaldırılmasını çok olumlu bulmaktayız. Bununla birlikte üniversitenin en üst yönetim organı olan yönetim kurulu ve senatonun üyeleri direk ya da dolaylı yoldan rektör tarafından atanmaktadır. Bu durum üniversitelerin tek kişinin yönettiği anlamına gelmektedir. Uzun yıllardır süre gelen bir durumdur. Üniversitelerin yönetimi ortak akılla olmasını talep etmekteyiz. Üniversitelerin karar mercilerinin ortak akılla hareket etmesi, bilgi üretimi ve araştırmacı insan kaynağı yetiştirme süreçlerini teşvik edecek, üniversitelerimiz ile iş dünyası arasındaki ilişkileri geliştirmesi açısından oldukça önemlidir.

Yükseköğretim sistemini kapsayacak şekilde öncelikli alanların tespiti konusunda bizim yaptığımız yurtdışı doktora çalıştayının sonuçlarından biridir. Bu konunun da Y.Ö.K. tarafından ele alınmasından memnun olduk.

YÖK’e bağlı olmayan ama yasal mevzuat gereği YÖK ile ilişkili Kalite Kurulu oluşturulmuştur. Mali ve idari açıdan özerk bir yapıya sahip Kalite Kurulu oluşturulması üniversitelerin rekabet ve kalitesini artırmada oldukça etkili olacağın düşünülmektedir. YÖK’ün üniversitelerin ihtisaslaşmasını sağlaması oldukça önemlidir. Bu konuda kamuoyuna yansıyan çalışmaları takdirle takip etmekteyiz. Sanayinin ve özel sektörün ihtiyaç duyduğu insan kaynağı için meslek yüksekokullarının ve bu okullardaki programların izlenmesi ve geliştirilmesi, Organize Sanayi Bölgelerinde açılmasının teşvik edilmesi, Fen ve mühendislik programlarında 1 yarıyıl süresince iş yerinde eğitim yapılması teşvik edilmesi yapılan bu yenilikleri desteklemekteyiz. Emekli öğretim üyelerinin gerçek manada ihtiyaç olan ilgili bölümün ve üniversitenin talebi üzerine 75 yaşına kadar çalışabilmesi de önemli yenilik getirmektedir.

Yükseköğretime katkı sunma amacında olan bir STK olarak elimizden gelen çabayı sarf etmeğe devam edeceğiz. Amacımız memlekete ve millete değer katan katkı üretmektir.

Bu yaptığımız faaliyetlerde, dostlarımızın ve her bir çalışma arkadaşımın ÜNDER’IN bu inancında çok büyük emeği ve fedakârlığı var.

Bu yolda birlikte ilerleyeceğimiz değerli ÜNDER üyelerime, ÜNDER dostlarına selam ve sevgilerimi iletiyorum.

Hepinizi saygı ve muhabbetle selamlıyorum. Sizi Allah’a emanet ediyorum, Rabbim yar ve yardımcımız olsun.